Voiko markkinointi olla toisinaan liian tehokasta?

Tehokas markkinointi tuo myyntitulosta yritykselle kuin yritykselle. Markkinoinnin merkitys myytävän palvelun tai tuotteen menestyksen kannalta ei jää kenellekään alan ammattilaiselle epäselväksi. Siinä missä entisaikaan ideana oli myydä markkinoiden paras tuote, nykyään se ei enää ole mahdollista, sillä tuhansien ja tuhansien samankaltaisten palveluiden ja tuotteiden meressä täytyy osata erottua joukosta. Tuotteen sijasta myydään kokemuksia, tunteita ja palveluita ja oikeanlaisella ja tehokkaalla markkinoinnilla on äärimmäisen tärkeä merkitys menestyksen kannalta. Harva joutuu kysymään, voiko markkinointi olla liian tehokasta? Kysyntääkin voi olla liikaa, vaikka usein tilanne on toisinpäin. Mitä silloin tapahtuu, kun tarjonta ei pysty vastaamaan kysyntään?

Muumimuki-kaaos

Hyvänä esimerkkinä tilanteesta, jossa tarjonta ei ole kyennyt vastaamaan kysyntään on viime elokuinen muumimuki-kaaos, joka nosti viikkoja kestävän kohun ympäri maata. Muumien luojan Tove Janssonin syntymäpäivän kunniaksi julkaistu Muumin päivä -muki myytiin alle 12 tunnissa loppuun koko Suomessa. Muumimukien patentin omistava Arabia oli tiedotteiden mukaan varautunut jo viikkokausia kohutun uutuusmukin asiakasryntäykseen, mutta yrityksistä huolimatta myyntiyönä verkkokaupan toiminta jumittui.

Arabian nettikaupan toiminta kaatui yllättävän häiriön vuoksi juuri samalla hetkellä, kun paljon puhutut Muumin päivä -mukit ilmestyivät myyntiin. Arabia pahoitteli useaan otteeseen tilannetta, sillä vika aiheutti kovaa närkästystä ympäri Suomea ja monet muumimuki-fanit jäivät ilman kauan odotettua erikoissarjaa. Arabian mukaan verkkokaupan toimittaja oli valittu nimenomaan vastaamaan ennustetusti ja räjähdysmäisesti kasvavaa kävijämäärää kyseisenä elokuun yhdeksäntenä päivänä, jolloin uutuusmuki tuli myyntiin. Sama toimittaja oli vastannut myös Black Fridayn kaltaisten nettikauppa-sensaatioiden ylläpidosta.

Asiakasryntäys verkkokaupassa löi kuitenkin Arabian ällikällä ja varautumisesta huolimatta muumimuki-ryntäys jätti satoja närkästyneitä asiakkaita ympäri maata. Moomin by Arabian liiketoimintajohtaja Nora Haatainen kommentoi tapauksen tiimoilta, että suureen kysyntään oli varauduttu, mutta kukaan ei uskonut, että mukit tultaisiin myymään loppuun niin nopeasti.

Onko liian tehokas markkinointi myytti?

Onko liian tehokasta markkinointi oikeasti olemassa? Jos tehokas markkinointi kääntyy huonolla tavalla liian tehokkaaksi, voi lopputuloksena olla tilanne, jossa tarjonta ei pysty vastaamaan kysyntää (kuten muumimuki-tapauksessa) tai asiakaskunta, joka ärsyyntyy tai kyllästyy liian usein ja liian aggressiivisesti toteutettuun markkinointikampanjaan. Nämä lienevät kuitenkin ääritapauksia, sillä harvoin markkinointi voi kääntyä liian tehokkaaksi. Tuskinpa Arabian myynnissäkään moni harmittelee pilviin pompanneita myyntitilastoja?

On kuitenkin erittäin tärkeää ylläpitää vakaata asiakassuhdetta ostajan ja myyjän välillä. Arabian verkkokauppa-ongelmien tuloksena nettiin alkoi ilmestyä kaupittelijoita, jotka pyysivät satoja, kaikkein röyhkeimmät jopa tuhansia euroja halutusta erikoismukista. Lisäksi mukit tuotiin fyysisten liikkeiden myyntiin vain muutamassa suuressa kaupungissa jopa ilman ostorajoitusta, siinä missä liikkeiden ulottumattomissa asuvat tuhannet suomalaiset joutuivat päivystämään tunteja verkkokaupassa. Muumimuki-kaaos on siis esimerkki siitä, miten yksittäistapauksissa tehokas markkinointi ja suosittu brändi voivat johtaa ongelmiin niin teknisellä puolella kuin asiakkaidenkin kanssa. Myös monet design-asiantuntijat ovat ennustaneet muumimuki-buumin ja hintojen laskevan hiljalleen lähivuosien aikana, mutta niiden suosio näyttää vain nousevan!